קרן פנסיה חדשה - המדריך המלא
- שלומי שוורץ
- 23 בפבר׳
- זמן קריאה 5 דקות
עודכן: 10 במרץ
בשוק הפנסיוני של היום קיים מגוון רחב של קרנות פנסיה, עם מגוון מסלולי השקעה, דמי ניהול משתנים ומאפיינים ייחודיים. הבחירה בין כל האפשרויות יכולה להיות מבלבלת, במיוחד כשכל חברה מציגה נתונים ומספרים בצורה שונה, ומשתמשת במונחים מקצועיים שלא תמיד ברורים לכולם.
במדריך זה נפרט את כל מה שצריך לדעת כדי לעשות את הבחירה הנכונה עבורכם: נסביר את המושגים הבסיסיים, נפרט את השיקולים החשובים, ונעזור לכם להבין מה באמת חשוב לבדוק כשבוחרים קרן פנסיה.
מהי קרן פנסיה?
קרן פנסיה היא תכנית חיסכון ארוכת טווח המשלבת שלושה רכיבים מרכזיים:
חיסכון המיועד לקצבה חודשית לאחר הפרישה
כיסוי למקרה של אובדן כושר עבודה
הגנה כלכלית למשפחה במקרה פטירה
החוסכים בקרן פנסיה נקראים "עמיתים".
כיצד פועלת קרן פנסיה?
ראשית חשוב להבין שקיימת סוג של הפרדה בין החברה המנהלת של קרן הפנסיה לבין הקרן עצמה. החברה המנהלת אחראית על ניהול כספי העמיתים ומשמשת כנאמן, תוך מתן שירות הכולל עריכת דוחות תקופתיים, תשלום קצבאות, גביית פרמיות ביטוחיות ועוד. עבור שירותים אלה גובה החברה המנהלת דמי ניהול.
מטרתה העיקרית של קרן הפנסיה היא לנהל את השקעת כספי העמיתים, בהתאם למסלול ההשקעה שכל עמית בחר, כדי שיוכלו להגיע לגיל פרישה עם סכום שיאפשר להם לקבל קצבה חודשית. כאשר כספים אלה מושקעים בשוק ההון במטרה להגדיל את החיסכון.
מטרה נוספת של הקרן, ולא פחות חשובה, היא הגנה במקרים של אובדן כושר עבודה או פטירה.
כדי לעמוד במטרה זו, הקרן פועלת בשיטת ערבות הדדית – כלומר העמיתים מגנים זה על זה כך שבמקרה של אירוע ביטוחי, כספי הקצבה המשולמים לעמיתים הזכאים, משולמים מתוך כספים שהקרן גבתה בכל חודש.
חובת הפקדה
החל משנת 2008, החוק מחייב כל עובד במדינת ישראל להפקיד לחיסכון פנסיוני. מספטמבר 2023 חלה חובה להפקיד תחילה לקרן פנסיה חדשה או קופת גמל, ורק בעלי שכר גבוה יכולים להפקיד לביטוח מנהלים לאחר הפקדת מינימום לקרן פנסיה.
החלטה זו נובעת מכך שעם השנים מוצר ביטוח המנהלים הפך להיות יקר הן מבחינת דמי הניהול והן מבחינת עלויות הכיסוי הביטוחי, ובאותו הזמן היתרון הגדול של אופן חישוב קצבה קטן ואף נעלם לחלוטין - מה שהקטין את הערך של מוצר זה עבור החוסכים. לכן הוחלט כי מוצר זה יהווה כהשלמה לקרן פנסיה חדשה מקיפה בלבד, ולא כמוצר עיקרי לקבלת קצבה בפרישה.
שיעורי ההפקדות
בקרן פנסיה מקיפה קיימת תקרת הפקדות לשנה שמחושבת על פי השכר הממוצע במשק. החישוב הוא: 20.5% מפעמיים השכר הממוצע במשק. נכון לשנת 2025 תקרת הפקדות לפנסיה מקיפה עומדת על 5,460 ₪.
שכיר
הפקדות עובד: 6%-7%
הפקדות מעסיק: 6.5%-7.5%
פיצויים: 6%-8.33%
עצמאי
יכול להפקיד כל סכום עד התקרה החודשית
מה קורה להפקדות מעבר לתקרה?
הפקדות מעבר לתקרה יועברו אוטומטית לקרן פנסיה כללית (משלימה). באפשרות העמית לבקש מהמעסיק או במקרה של עצמאי, לבצע את יתרת ההפקדות לביטוח מנהלים או קופת גמל לחיסכון.
השפעת גובה ההפקדה על הכיסוי הביטוחי
בניגוד לביטוח אובדן כושר עבודה, שם סכום הביטוח נקבע בחוזה ביטוח, בקרן הפנסיה הכיסוי הביטוחי נקבע בהתאם להפקדות לקרן הפנסיה.
אצל שכיר, החישוב פשוט יותר מכיוון שהשכר הקובע נקבע על פי הסכום שמופקד לפנסיה והוא מהווה אחוז מתוך השכר שלו.
אצל עצמאי הנושא הוא מורכב יותר, שכן אין לו דיווחי שכר אלא הפקדות בלבד.
ברירת המחדל של קרן פנסיה עבור עצמאי היא שההפקדות יהוו 16% מהשכר שלו.
דוגמה
עצמאי שמפקיד 3,000 ש"ח בחודש - השכר הקובע שלו הוא 18,750 ש"ח לפי החישוב: 18,750= 16% * 3,000.
באפשרות עצמאי לדווח כי ההפקדות מהוות אחוז שונה מברירת המחדל, בטווח של 20.5%-12.5%, וכתוצאה מכך סכום ההפקדה לא ישתנה אבל ישפיע על השכר הקובע לחישוב פנסיית נכות ושארים.
יש צורך בהצגת אישורי הכנסות מרו"ח או דוחות של העסק.
למידע נוסף על קצבת נכות לחץ כאן
כיצד לבחור קרן פנסיה?
בחירת קרן פנסיה היא החלטה מורכבת שדורשת התייחסות למגוון פרמטרים. בעוד שלעיתים קל להתפתות להשוואה פשוטה של דמי ניהול או תשואות, חשוב להבין שכל פרמטר הוא חלק מתמונה רחבה יותר:
תשואות לאורך זמן
רשות שוק האון מפרסמת את נתוני התשואות של כל החברות וכל מסלולי ההשקעה אחת לחודש ומראה נתונים לפי 12 חודשים אחרונים, ממוצע 3 שנים אחרונות, ממוצע 5 שנים אחרונות.פרמטר זה הוא חשוב מאוד אולם הוא מראה את מה שהיה עד היום ולא מה שיהיה החל ממחר.יחד עם זאת, נתון זה אם מסתכלים על תוצאות עבר של 5 שנים אחרונות יכול לתת אינדיקציה של יציבות אל מול החברות האחרות.חשוב שאם משווים בין שתי חברות, שההשוואה תהיה על אותו מסלול (מסלול מניות של חברה אחת לעומת מסלול מניות של חברה שנייה ולא להשוות בין מסלול כללי לאג"ח וכדומה)
מאזן אקטוארי (דמוגרפי)
כפי שהוסבר בתחילת המדריך, קרן פנסיה חדשה עובדת בשיטה של ערבות הדדית – כלומר העמיתים מבטחים אחד את השני למקרה של צורך בקצבת נכות או שארים.ככל הקרן הפנסיה משלמת יותר תביעות כך יש צורך ביותר כסף שייכנס מהעמיתים.מכיוון שקרן פנסיה חייבת להישאר מאוזנת ולא יכולה להיות בחוב או ביתרת כספים קיים מנגנון של איזון אקטוארי שבמידה ומשולמות יותר קצבאות ממה שנגבה עבור כיסוי זה יידרשו העמיתים להשלים חוסר זה. ולהיפך אם נגבו תשלומים רבים מדיי ומאשר שולמו – כספים אלה יוחזרו לעמיתים.
היקף נכסים מנוהלים
ככל שקרן פנסיה מנהלת יותר כספים, הדבר יכול להצביע על מספר דברים כמו חוסן כלכלי ואמון לקוחות.
תביעות
הו נתון חשוב מכיוון שבסופו של יום זוהי מהות קרן הפנסיה - לשלם קצבה לאחר פרישה מעבודה (תביעה לקצבת זקנה), וכן לשלם קצבאות נכות ושארים בקרות אירוע ביטוחי.אנחנו החוסכים נרצה לדעת שבעת צורך קרן הפנסיה תשלם את המגיע לנו מבלי לטרטר ולדחות בקשות תשלום ללא עילה או עקב טעויות תפעוליות.
דמי ניהול
זהו הפרמטר שעל פניו הוא הקל ביותר להשוואה – מדובר בעלות שהחברה המנהלת גובה עבור ניהול הקרן.
התפיסה הרווחת היא "למה לשלם יותר על אותו מוצר?", אבל חשוב להבין את התמונה המלאה:
דמי הניהול המקסימליים בקרן פנסיה חדשה מקיפה הם 0.5% מהצבירה בשנה ו- 6% על כל הפקדה.
לרוב, דמי ניהול נקבעים צבירה של החוסך וההפקדות השוטפות שלו – ככל שאלה גבוהים יותר כך אפשר יהיה לקבל דמי ניהול נמוכים יותר.
חשוב להבין שלא תמיד הפער בדמי הניהול משמעותי כפי שהוא נראה במבט ראשון.לדוגמה, הוזלה מ-0.2% ל-0.15% בדמי ניהול מהצבירה נשמעת כמו שיפור דרמטי, אבל על צבירה של 100,000 ₪ מדובר בהפרש של 50 ₪ בשנה בלבד.
אבל מה אם באותה שנה קרן הפנסיה עם דמי הניהול הגבוהים יותר תשיג תשואה שגבוהה ב- 1% מהקרן עם דמי הניהול הנמוכים?ההפרש במקרה זה 1,000 ₪ לטובת קרן הפנסיה שדמי הניהול גבוהים יותר.ואם נכניס עוד פרמטר - המאזן האקטוארי של הקרן עם דמי הניהול הגבוהים טוב יותר, ולכן עלות הריסק נמוכה יותר עבור החוסכים בקרן זו.
ואולי שירות הלקוחות של החברה עם דמי הניהול הנמוכים פחות יעיל ופחות טכנולוגי – הייתם מעדיפים לשלם פחות על שירות שלא עונה לדרישה שלכם?
איכות השירות
רשות שוק ההון מפרסמת כל שנה את מדד השירות של כל קרנות הפנסיה וניתן להתרשם ממדד זה. כמובן שגם אירועים שמפורסמים בתקשורת או מקרים ששמעתם על חברה כזו או אחרת יכולים להשפיע או אפילו חוויות שירות שלכם בעבר בנוגע לאותה חברה.
פתרונות דיגיטליים
כיום רוב החברות מציעות שירות דיגיטלי מפותח החל מצירוף לפנסיה, ביצוע הפקדות, משיכות, הלוואות ועוד. ניתן לראות את מגוון השירותים הדיגיטליים ברוב אתרי החברות.
מגוון מסלולי השקעה
ככל שקרן פנסיה מציעה יותר מסלולי השקעה כך מתאפשר לחוסכים להשקיע את כספם על פי מה שחשוב להם. לדוגמא, חוסך שמבקש לחסוך רק במסלולים שאושרו על ידי ועד הרבנים להשקעות וקיבלו על כך תעודת כשרות.או חוסך שמאמין בשוק הישראלי ורוצה מסלול השקעה שמשקיע בעיקר בשוק הישראלי.כמובן שההיצע הקיים היום הוא רב ומאפשר בחירה אולם הדבר גם עלול להיות מבלבל ולגרום לבחירה שלאו דווקא מתאימה לחוסך מבחינת רמת הסיכון.
למידע נוסף על מסלולי השקעה לחץ כאן
לסיכום
אחרי שהבנו את המורכבות של קרן פנסיה והפרמטרים הרבים שמשפיעים על הבחירה הנכונה, ברור שההחלטה אינה פשוטה ודורשת הבנה מעמיקה של כלל המרכיבים והשפעתם על החיסכון הפנסיוני.
השאירו פרטים כאן וביחד נתכנן את העתיד הפיננסי שלכם.
אין לראות במידע המוצג במאמר זה משום ייעוץ או המלצה להשקעה בקרן פנסיה מסוימת. תשואות העבר אינן מעידות על תשואות עתידיות ואינן מהוות התחייבות להשגת תשואות דומות בעתיד. המידע המוצג הינו כללי בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ פנסיוני אישי המותאם לצרכיו וליכולותיו של כל אדם. מומלץ להיוועץ עם בעל רישיון פנסיוני טרם קבלת החלטות בנושאי חיסכון פנסיוני.
Comments